Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τα άδεια βαρέλια

Τα άδεια βαρέλια
του Λεωνίδα Πατούχα
Το άρθρο αυτό στάλθηκε από τον αγαπητό Λεωνίδα Πατούχα για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα, αλλά μας πήραν τα γνωστά γεγονότα και έμεινε στο αρχείο μου μαζί με ένα ακόμα, που θα τα αναρτήσω και τα δύο, ξεκινώντας από Τα άδεια βαρέλια

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας διακήρυτταν το «γνώθι σ’ αυτόν» και το «μηδέν άγαν». Όμως αρκετοί από τους συνανθρώπους μας, ξεχνώντας ή αγνοώντας τα παραπάνω σοφά αποφθέγματα, αρέσκονται στην υπερβολή ή στην προβολή του ελάχιστου ή μηδενικού Εαυτού τους.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν άνθρωποι με μόρφωση, με μελέτη, με ήθος, με προσφορά στην κοινωνία, που με σεμνότητα αποφεύγουν να προβάλλονται. Το αξιακό τους βάρος δεν τους επιτρέπει τέτοια συμπεριφορά.
Οι πρώτοι έχουν παρομοιαστεί με τα «άδεια βαρέλια», που κάνουν μεγάλο θόρυβο όταν κυλάνε, ενώ τα «γεμάτα» δεν θορυβούν. Αυτοί φωνασκούν για να επιβληθούν με τη ένταση της φωνής τους και όχι με επιχειρήματα, γι’ αυτά που λένε. Πολλοί άνδρες πληρώνουν χρήματα για να αποσπάσουν αναγνώριση και αρκετές κυρίες φορούν ακριβά χρυσαφικά και μπόλικα στολίδια για να προσελκύσουν την προσοχή κα να διακριθούν.
Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει έδαφος σε μερικούς να αυτοδιαφημιστούν, για να τους βλέπει κανείς και να τους λυπάται…..
Οι δεύτεροι, δηλ. οι σωστοί και μετρημένοι άνθρωποι, τα «γεμάτα βαρέλια», πορεύονται στο δρόμο της ζωής με σεμνότητα, με φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων, προσφέρουν στην κοινωνία ό,τι μπορούν, δε θορυβούν, δεν προκαλούν, απέχουν από φιέστες και τυμπανοκρουσίες, μιλούν χαμηλόφωνα, επιχειρηματολογούν και συνήθως αποφεύγουν κάθε,  άνευ ουσίας και αξίας, προβολή

Τέλος θα έλεγα ότι ποιοτικό κριτήριο ενός κοινωνικού συνόλου είναι το αν προσέχει και εκτιμά τα «άδεια» από τα «γεμάτα»
Λεωνίδας Πατούχας, 18/3/09.

Δεν υπάρχουν σχόλια: